Monitor

Ook als je een laptop hebt, is het is aan te raden een beetje geld te investeren in een externe monitor. Lang werken op een laptop is niet goed voor je ogen en de rest van je lichaam. Een monitor moet ongeveer 50 tot 70 centimeter voor je staan en de bovenkant van het beeldscherm moet in een rechte lijn met je ogen staan. Juist deze twee vereisten zijn soms erg lastig met beeldschermen. Lang niet alle standaarden zijn verstelbaar in hoogte, maar vooral ook niet in afstand en daarbij nemen monitorstandaarden vaak een groot deel van het bureaublad in waardoor de gewenste afstand niet altijd te realiseren is. Om die reden heeft Samsung de “Curved Monitor” ontwikkeld.  Op deze manier kan zelfs een 32-inch beeldscherm wat groot lijkt heel fijn kijken. Heb je eenmaal het juiste beeldscherm, zorg dan ook dat je de helderheid en de kleuren aanpast zodat ze passen bij je werkplek..

Toetsenbord en muis

Naast een goede monitor, is het belangrijk dat je een goed toetsenbord en een goede muis hebt. Ga vooral niet een hele dag met je vinger over het trackpad van je laptop vegen! Je krijgt geheid last van rsi. Een goed toetsenbord kan hellend worden geplaatst en het is slim om voor een toetsenbord met zachte polssteunen te kiezen. Hier kunnen je polsen op rusten terwijl je aan het typen bent. Je muis moet makkelijk te bewegen zijn, er zijn ergonomische varianten te koop die de belasting van je handen verminderen. Je keuze voor een toetsenbord en muis zijn erg persoonlijk, niet iedereen werkt even goed met een ergonomische muis of toetsenbord met polssteunen. Een Wacom-tablet met pennetje kan ook een erg goede optie zijn als je snel last krijgt van je handen en polsen na een dag werken.

Licht en temperatuur

Thuiswerken, het klinkt heerlijk. Aan de keukentafel, koffie erbij, poes op schoot en ‘s avonds nog even wat mails wegwerken met een glas rode wijn erbij. Leuk idee voor een dagje, maar als je vaker thuis gaat werken, heb je een betere plek nodig. Dan is het belangrijk om een plek te kiezen waar je niet wordt afgeleid door andere dingen. De huiskamer kan een optie zijn, mits je geen last hebt van kleine kinderen, huisdieren of lawaai van buiten. Zorg er ook voor dat er op je nieuwe werkplek genoeg daglicht binnenkomt, een hele dag werken met kunstlicht is vermoeiend voor je ogen. Als de zon direct op je raam schijnt, moet je zorgen voor een goede zonwering zodat je scherm niet verblind kan worden. Daarnaast moet je zorgen dat je een aangename temperatuur in de kamer kunt realiseren. Je zolderkamer klinkt in de winter misschien als een goed idee, maar als het er in de zomer constant dertig graden is, kun je betere een andere kamer kiezen. Als je je plek in de avonduren moet verlichten met kunstlicht, zorg dan voor drie verschillende lichtbronnen. Allereerst moet je algemene licht helder genoeg zijn om je gehele werkplek te verlichten. Daarnaast heb je een bureaulamp nodig die een fel licht op één punt kan richten. Het handigst is een klassieke lamp die je makkelijk kunt bewegen en op je papieren kunt richten. Als je langere tijd zonder daglicht naar je beeldscherm moet kijken, dan is het bovendien handig om ergens aan de zijkant van je bureau een ambiance-lamp neer te zetten met een warmere kleur. Dit kan helpen om vermoeidheid van je ogen tegen te gaan.

Ergonomie

Als je hebt bepaald waar je het beste kunt werken, is het tijd om naar je meubels te kijken. De belangrijkste twee zijn een bureau en een stoel. Kies een bureau dat je in hoogte kunt verstellen, zo kun je deze precies aan jouw eisen aanpassen. Is een bureau niet aanpasbaar, zorg er dan voor dat het werkblad op ongeveer 75 centimeter hoogte zit. Het werkblad moet ook voldoende oppervlak hebben. Ga eens na wat je op een normale werkdag allemaal op je bureau hebt liggen. Wees ruim in je berekening, want het is fijn om genoeg ruimte te hebben voor wat extra papieren. Als je met een laptop werkt, is het essentieel om thuis een externe monitor te hebben. Ga er vanuit dat zowel je laptop als je monitor op het werkblad moeten staan. Beenruimte is ook belangrijk, het is slim om hier minstens 60 centimeter voor te reserveren, zowel in de breedte als in de diepte. Je bureaustoel moet natuurlijk comfortabel zitten en in hoogte verstelbaar zijn. Vergeet niet dat een goede bureaustoel armleuningen heeft. Het beste is om je armleuning net zo hoog te stellen als je werkblad. Dit zorgt voor de minste belasting van je armspieren. Zorg er bij het instellen van je bureaustoel voor dat je schouders ontspannen hangen en niet zijn opgetrokken en dat je boven- en onderbenen een hoek van 90 graden maken.